Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016

ΠΩΣ ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΩ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ;;;

.       Λίγο πριν τις εξετάσεις-Πανελλήνιες και μη- οι μαθητές , ανεξάρτητα απο την προετοιμασία που έχουν κάνει,  βιώνουν έντονα το συναίσθημα του άγχους και της ανασφάλειας.  Πως θα μπορουσαν να μην το περάσουν;; Ειναι φυσιολογικό....
         Χωρις να είμαι ψυχολόγος και βασιζόμενη στην πείρα μου σαν εκπαιδευτικός αλλά και σαν μαθήτρια που πέρασε απο τη "δοκιμασία" των Πανελληνίων εξετάσεων, έχω φτάσει στο συμπέρασμα ότι η αποδοτικότερη λύση ειναι το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ!
         Αρχικά,καθορίζεται απο το μαθητή ο στόχος για κάθε μάθημα ξεχωριστά.  Πόσες μέρες θα χρειαστεί για να κάνει μια ολοκληρωμένη επανάληψη;  Ποια ειναι τα πιο δύσκολα σημεία στα οποία θα πρέπει να σταθει περισσότερο χρόνο; Με βάση αυτά τα ερωτήματα και τις εβδομάδες/μέρες που έχει στη διάθεση του καθορίζει το χρόνο που θα χρειαστεί.  Στη συνέχεια , για καθεμία απο τις μέρες που έχει προγραμματίσει ορίζει πόσες ώρες θα χρειαστεί για κάθε μάθημα, με τέτοιο τροπο, ώστε κάθε μέρα να διαβάζει ένα μέρος απο κάθε μάθημα.
         Με αυτο τον τρόπο θα καταφέρει να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της μελέτης και να περιορίσει κατα πολυ το άγχος και την αγωνία! Φυσικά, η ξεκούραση και η χαλάρωση πρέπει να ειναι βασικά στοιχεία στην κατάρτιση του προγράμματος μελέτης!

Γραμματικάκη Ελευθερια
Φιλόλογος, Ειδική Παιδαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου