Σάββατο, 22 Ιανουαρίου 2011

Βία

Σχολικός εκφοβισμός , "bullying", πατήστε εδώ, για να διαβάσετε το λήμμα από τη Βικιπαιδεία.
Το φαινόμενο "bullying" και πώς να το αντιμετωπίσετε, πατήστε εδώ, για να αποκτήσετε πρόσβαση στο κείμενο της μελέτης από την Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,από  τη σελίδα www.spc.web.auth.gr.
"Σχολική βία" , αναδημοσίευση από το www.educrete.gr,πατήστε εδώ.
Βίντεο για την ενδοσχολική βία από το youtube: από το ΓΕΛ Λαγκαδά στα πλάισια του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας με θέμα "Παραβατική Συμπεριφορά στο Σχολείο", πατήστε εδώ
"Σχολική βία"από το 2ο Γυμνάσιο Ελληνικού.  Πατήστε εδώ για το α' μέρος και εδώ για το β'  μέρος.
Η κοινοτοπία της βίας, Ν. Ξυδάκης

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Καθημερινή", 21/11/2010


Την ειρηνική προσευχή των μουσουλμάνων της Αθήνας σε δημόσιους χώρους, στις αρχές της εβδομάδος, διαδέχτηκαν αμέσως μετά βιαιοπραγίες κατά μουσουλμάνων, συμπλοκές ημεδαπών και αλλοδαπών, ενδομουσουλμανικές συρράξεις και διαδηλώσεις. Στην περιοχή της οδού Αχαρνών
συνεχίζονται οι επιθέσεις εναντίον των αυτοσχέδιων τζαμιών και εναντίον των προσερχόμενων σε αυτά για προσευχή. Αναλόγως ανησυχητικό είναι αυτό που συνέβη στην Πλατεία Κοτζιά, όταν Αιγύπτιος παράνομος μικροπωλητής, ελεγχόμενος από άνδρες της δημοτικής αστυνομίας, κατήγγειλε με φωνές ότι του προσβάλλουν σύμβολα του Ισλάμ. Ακολούθησε αυθόρμητη συγκέντρωση τριακοσίων περίπου μουσουλμάνων από τις παρακείμενες οδούς, εξαγριωμένων για την προσβολή του Κορανίου. Η οποία προσβολή ουδέποτε συνέβη, αφού τα κατασχεθέντα αντικείμενα δεν ήσαν ιερά, όπως εξακριβώθηκε από ομοθρήσκους του μικροπωλητή.

Και στα δύο περιστατικά κοινός παρονομαστής είναι η διαφαινόμενη αδυναμία της πολιτείας να τηρήσει τους νόμους και να προστατεύσει τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα αλλοδαπών και ημεδαπών. Και στα δύο είδη περιστατικών, η διαφανείσα αδυναμία ή ολιγωρία έγινε αντιληπτή ως απουσία έννομης τάξης, ως απουσία του κράτους δικαίου, ως κενό νόμου, και αμέσως το κενό καλύφθηκε από όχλο που αυτοδικεί.

Η διακριτική απόσυρση του κράτους και η ταυτόχρονη ανάδυση της αυτοδικίας, η όλο και συχνότερη, είναι ένα από τα πιο δυσοίωνα σημάδια αυτής της δυσχερέστατης ιστορικής περιόδου, κατά την οποία δοκιμάζονται πολλαπλά η πολιτική κοινωνία και το δημοκρατικό κράτος.

Στις γκρίζες συνοικίες της αναγκαστικής συμβίωσης, οι φτωχοί ημεδαποί ζουν υποβαθμισμένα μαζί με χιλιάδες πενόμενους και εξαθλιωμένους αλλοδαπούς, λαθρομετανάστες ως επί το πλείστον. Η εντεινόμενη ύφεση συνδαυλίζει την καχυποψία και τη δυσανεξία, όλοι απειλούν να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Η αυτοδικία και η βία απειλούν να γίνουν κοινότοπο μέρος της καθημερινότητας, όπως ακριβώς συνέβη με τις ένοπλες ληστείες μετά φόνου. Αυτή η απειλή εναντίον του ηθικού και νομικού θεμελίου της κοινωνίας, είναι ίσως πιο τρομακτική και από την απειλή της οικονομικής χρεοκοπίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου